Τι γίνεται μετά το πασχαλινό τραπέζι;

Πασχαλινό τραπέζι

Οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία να δούμε φίλους, οικογένεια συγγενείς, τιμώντας τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας και απολαμβάνοντας τις πασχαλινές λιχουδιές. Ωστόσο, για τους περισσότερους η μετάβαση από τη νηστεία στην κρεατοφαγία συχνά συνοδεύεται με υπερφαγία (υπερκατανάλωση τροφής) και με έντονα γαστρεντερικά προβλήματα (διάρροια, φούσκωμα, πρήξιμο, δυσφορία). Παρασυρθήκατε και εσείς λίγο παραπάνω στη θέα των πασχαλινών γεύσεων; Αισθάνεστε μια έντονη δυσφορία; Ήρθε λοιπόν η ώρα να ανασκουμπωθούμε και να επιστρέψουμε πάλι στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες.

Τι συστήνεται μετά τις γιορτές του Πάσχα;

Αρχικά συστήνεται ένα τεράστιο ΟΧΙ σε εξαντλητικές δίαιτες ή δίαιτες αποτοξίνωσης. Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι η αποτοξίνωση είναι μια φυσιολογική διαδικασία απομάκρυνσης παραπροϊόντων του μεταβολισμού. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν διαδραματίζουν το ήπαρ, οι νεφροί και το έντερο. Η αποτοξίνωση επομένως δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση διατροφικό σχήμα και οι «δίαιτες αποτοξίνωσης» δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και σύμφωνες με τις ισχύουσες συστάσεις των επίσημων επιστημονικών φορέων. Συστήνεται ανεπιφύλακτα να προσκολληθείτε στη Μεσογειακή Διατροφή όπου συνδέεται με εξαιρετικά αποτελέσματα στη ρύθμιση σωματικού βάρους και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με οφέλη για την υγεία.

Ποιες είναι οι βασικές διατροφικές οδηγίες για την επανένταξη σας στην καθημερινότητα;

 

  1. Υιοθετήστε – προγραμματίστε το πρωινό σας. Το πρωινό αποτελεί βασικό γεύμα μέσα στη μέρα και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση σωματικού βάρους και στο καλύτερο αίσθημα της πείνας. Τα πασχαλινά κουλουράκια και το τσουρέκι μπορούν να αποτελέσουν μέρος του πρωινού σας,  συνδυάζοντας τα  με ένα ποτήρι γάλα ελαφρύ ή με ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.  Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε ένα αυγό βραστό, πιθανότατα έχουν περισσέψει αρκετά από το πασχαλινό τραπέζι, συνδυαστικά με 2 φρυγανιές ολικής και sticksλαχανικών (καρότο, αγγούρι ντοματίνια κα).
  2. Υιοθετήστε προγραμματίστε τα σνακ σας. Το αμέσως επόμενο κυρίως γεύμα σας, θα σας βρει με καλύτερο έλεγχο πείνας και καλύτερο αίσθημα κορεσμού, εάν έχετε καταναλώσει τα ενδιάμεσα σνακ σας. Ενδεικτικές επιλογές σνακ: φρέσκα φρούτα εποχής, ένα αυγό βραστό,  ξηροί καρποί ωμοί και ανάλατοι, αποξηραμένα φρούτα κα.
  1. Προγραμματίστε το κυρίως γεύμα σας. Ξοδέψτε λίγο παραπάνω χρόνο στο να σκεφτείτε τι θα φάτε την επόμενη μέρα, καταναλώστε με σύνεση τα περισσεύματα και μοιραστείτε κάτι από αυτά με φίλους συγγενείς ή άτομα που έχουν ανάγκη. Επιπλέον, εντάξτε στο εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής σας τα όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια) τα λαδερά (αρακάς, φασολάκια, αγκινάρες) και φροντίστε να συνοδεύεται με σαλάτα εποχής κάθε γεύμα.
  2. Αποφύγετε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ζάχαρη και κορεσμένο λίπος (τυποποιημένα προϊόντα του εμπορίου). Συστήνεται, η καλή ανάγνωση της διατροφικής ετικέτας των τροφίμων και η χρήση μπαχαρικών ή μυρωδικών (πιπέρι, πάπρικα, μοσχοκάρυδο, βασιλικός, δυόσμος, θυμάρι, κα) αντί του αλατιού, για την βελτίωση της γεύσης.
  3. Μετριάστε την ποσότητα του αλκοόλ και των αναψυκτικών. Είναι προφανές, ότι κατά την διάρκεια των γιορτών, καταναλώσατε μεγάλες ποσότητες από τα παραπάνω, οπότε είναι σημαντικό να μειωθεί η κατανάλωσή τους, ώστε να ενταχθείτε και πάλι ομαλά στην καθημερινότητά σας.
  4. Ενυδατωθείτε σωστά. Καταναλώστε 9-11 ποτήρια υγρών ημερησίως εκ των οποίων τα 7-9 να προέρχονται αποκλειστικά από το νερό. Θυμηθείτε ότι η σωστή ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στην αποφυγή συμπτωμάτων αφυδάτωσης.
  5. Ασκηθείτε. Επιλέξτε το είδος φυσικής δραστηριότητας που σας ταιριάζει (περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι, κα) και εντάξτε το συστηματικά στην καθημερινότητά σας.
  6. Εφιστώ την προσοχή στα άτομα με επιβαρυμένο κλινικό προφίλ (πχ αυξημένη πίεση, χοληστερίνη, σακχαρώδη διαβήτη κα) στο να είναι συνεπείς στη φαρμακευτική αγωγή τους, εφόσον έχει δοθεί από τον γιατρό τους, και να ενταχθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο μεσογειακό τρόπο ζωής που σχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία τους.

Συμπερασματικά

Θυμηθείτε ότι ο μεσογειακός τρόπος ζωής είναι βασικός σύμμαχος και το κλειδί της επιτυχίας. Επομένως, είναι καλό να αποφύγετε ακραίες διατροφικές επιλογές και «δίαιτες αποτοξίνωσης» και να υιοθετήσετε την μεσογειακή διατροφή και την συστηματική άσκηση.

Εύχομαι οι διατροφικές οδηγίες να σας εμπνεύσουν και να σας κινητοποιήσουν!

Καλή προσαρμογή και επανένταξη!