10 τροφές που προστατεύουν την καρδιά σου!
Η μη προσεγμένη διατροφή, σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή, το άγχος, το κάπνισμα και πολλούς ακόμα παράγοντες, μπορούν να βλάψουν την υγεία της καρδιάς και να προκαλέσουν πολλές χρόνιες παθήσεις.
Η επιλογή μιας διατροφής μεσογειακού τύπου, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και “καλά” λιπαρά, είναι ιδανική για την προστασία της καρδιαγγειακής σου υγείας!
Ποιες είναι, όμως, αυτές οι τροφές;
-
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Είτε στη σαλάτα είτε σε φαγητό, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στον έλεγχο της «κακής» LDL χοληστερόλης και σε αντιοξειδωτικά που αποτρέπουν τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα και στις αρτηρίες. Η αντικατάσταση των ανθυγιεινών κορεσμένων λιπαρών, όπως το βούτυρο, με ελαιόλαδο, είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για τον οργανισμό σας.
-
Σκόρδο
Τα σουλφίδια που περιέχει το σκόρδο και ειδικά η αλλισίνη, οι έρευνες δείχνουν ότι αυξάνει την αιμάτωση στους ιστούς και μειώνει την αρτηριακή πίεση, χαλαρώνοντας παράλληλα τα τοιχώματα του φλεβικού συστήματος.
-
Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος, ο σολομός, η πέστροφα και το σκουμπρί περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να καταστείλουν την επιβλαβή φλεγμονή στο σώμα.
Συστήνεται η κατανάλωση λιπαρών ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
-
Τζίντζερ
Το τζίντζερ μειώνει την αρτηριακή πίεση και διευκολύνει την αιματική ροή.
-
Εσπεριδοειδή
Τα φρούτα είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών που, μεταξύ των άλλων, προστατεύουν την υγεία της καρδιάς. Η τακτική κατανάλωση από κιτρώδη φρούτα όπως το λεμόνι, το πορτοκάλι, το μανταρίνι και το γκρέιπφρουτ σχετίζεται με μειωμένη αρτηριακή πίεση και μειωμένο ρίσκο εμφράγματος του μυοκαρδίου.
-
Ανάμεικτοι ξηροί καρποί
Πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, πολυακόρεστα λιπαρά και πρωτεΐνες, οι ξηροί καρποί σας χορταίνουν, καθιστώντας ευκολότερη την αποφυγή πρόχειρου φαγητού ή επεξεργασμένων σνακ. Τα καρύδια, συγκεκριμένα, μειώνουν – σύμφωνα με έρευνες – την αρτηριακή πίεση και να βελτιώνουν τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος. Συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και έχουν ευεργετική δράση σε ασθενείς με διαβήτη.
Συστήνεται η κατανάλωση ανάλατων ξηρών καρπών για βέλτιστη διατροφική αξία χωρίς νάτριο!
-
Παντζάρι
Συμβάλλει στην προστασία της καρδιάς αλλά και στην καταπολέμηση της φλεγμονής, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Βελτιώνει τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, δηλαδή χαλαρώνει τις αρτηρίες και αυξάνει τη ροή αίματος στους μύες και τους ιστούς.
-
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και τα σέσκουλα είναι εξαιρετικά ωφέλιμα. Οι έρευνες έδειξαν πως όσοι ακολουθούν διατροφή η οποία είναι πλούσια σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά ή καταναλώνουν συχνά κόκκινο λάχανο (Κινέζικο) έχουν χαμηλότερη πίεση και μειωμένο ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, σε σχέση με άτομα τα οποία ακολουθούν δίαιτα Δυτικού τύπου.
-
Κριθάρι
Το κριθάρι είναι μια καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών. Αυτές είναι σημαντικές για την καρδιά, καθώς δεσμεύουν τη χοληστερόλη και τις σχετικές ουσίες στο έντερο, αποτρέποντας τη συγκέντρωση λίπους στο σώμα, εκεί όπου ενδεχομένως προκαλέσει πλάκες στις αρτηρίες. Επίσης, μειώνει ελαφρώς την παραγωγή χοληστερόλης στο ήπαρ, πράγμα που μπορεί στη συνέχεια να σας βοηθήσει να διατηρήσετε υπό έλεγχο τα επίπεδα λιπιδίων. Οι φυτικές ίνες βοηθούν, ακόμη, στο αίσθημα του κορεσμού, αποτρέποντας την υπερφαγία και συμβάλλοντας στον έλεγχο του βάρους. Εξαιρετική πηγή φυτικών ινών στη διατροφή είναι επίσης η βρώμη και τα φασόλια, τα οποία περιέχουν παράλληλα πολλές πρωτεΐνες, πράγμα που τα καθιστά εξαιρετική επιλογή αντικατάστασης του κρέατος.
-
Κανέλα
Συμβάλλει στην αγγειοδιαστολή και στην καλύτερη αιματική ροή της στεφανιαίας αρτηρίας η οποία τροφοδοτεί με αίμα την καρδιά. Μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση, καθώς συμβάλλει στη χαλάρωση των αρτηριών.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν είναι μόνο οι παραπάνω τροφές ωφέλιμες για την καρδιαγγειακή υγεία!
Συστήνεται η δημιουργία κατάλληλου διατροφικού πλάνου από όλες τις ομάδες τροφών, το οποίο παρέχεται από εξειδικευμένο διαιτολόγο, ώστε ο διαιτώμενος να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
Συστήνεται επίσης η παρακολούθηση του διαιτώμενου από τον θεράποντα ιατρό του.