Τα οφέλη της χορτοφαγίας
Η χορτοφαγία αποκτά ολοένα και περισσότερους “φίλους” τα τελευταία χρόνια, γεγονός που την καθιστά -και όχι άδικα- αντικείμενο μελέτης και έρευνας, γύρω από τα οφέλη, τους κινδύνους και τις επιλογές που προσφέρει ως εναλλακτικός τρόπος διατροφής.
Η διάδοση και η εκτίμηση για τη χορτοφαγική διατροφή έχει αυξηθεί σημαντικά, και συγκεκριμένα έχει φανεί ότι το 3,3% των Αμερικάνων ακολουθούν μία χορτοφαγική (vegetarian) ή αυστηρά χορτοφαγική (vegan) διατροφή, ενώ αυτού του είδους η διατροφή είναι περισσότερο δημοφιλής σε νεαρά άτομα, σε σύγκριση με τα άτομα άνω των 65 ετών.
Ο βιγκανισμός (veganism), για όσους τον ακολουθούν, δεν αποτελεί μόνο ένα διατροφικό πλάνο, αλλά και μια γενικότερη φιλοσοφία ζωής, μακριά από τη βιομηχανία κρέατος και την όποιας μορφής εκμετάλλευση των ζώων.
Πλεονεκτήματα
Τα οφέλη από τη μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και ζωικών προϊόντων έχουν εξακριβωθεί από πλήθος μελετών.
Αδιαμφισβήτητα η χορτοφαγική διατροφή συνοδεύεται από πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία, εφόσον ακολουθηθεί σωστά.
«Η πληθώρα των φυτικών ινών που τη χαρακτηρίζει συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου και την πρόσληψη πολλών σημαντικών φυσικών θρεπτικών συστατικών, ενώ παράλληλα η μείωση της πρόσληψης κρέατος συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και της πίεσης προστατεύοντας την καρδιά, ενώ μειώνεται και ο κίνδυνος σχηματισμού πέτρας στα νεφρά, λόγω της μειωμένης έκκρισης οξαλικών και ουρικού οξέος», επισημαίνει η κυρία Μυλωνάκη-Κουτκιά, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος, Διευθύντρια Διαιτολογικού Τμήματος Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ .
Η χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, η υψηλή πρόσληψη λαχανικών, φρούτων, ολικής άλεσης δημητριακών, οσπρίων, προϊόντων σόγιας, καρπών και σπόρων (τα οποία είναι όλα πλούσια σε φυτικές ίνες και φυτοχημικές ουσίες) είναι χαρακτηριστικά της χορτοφαγικής δίαιτας που οδηγούν σε χαμηλότερη ολική και «κακή» (LDL) χοληστερόλη αλλά και καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο. Οι παράγοντες αυτοί συνεισφέρουν στη μείωση των χρόνιων νοσημάτων.
Αν λοιπόν η επιλογή της αποχής από το κρέας ακολουθηθεί σωστά, με έγκυρη ενημέρωση, επιστημονική πληροφόρηση και σωστό σχεδιασμό και καθοδήγηση από ειδικό, είναι ωφέλιμη για κάθε χορτοφάγο. Ακόμα όμως κι αν δεν φτάσουμε στο άκρο της vegan διατροφής, η προσπάθεια για τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος σίγουρα θα βελτιώσει πολλές πτυχές της υγείας μας. Αλλωστε, το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής πάνω στο οποίο βασίζεται η χορτοφαγία εξακολουθεί να θεωρείται από τα πιο υγιεινά, προάγοντας την ευεξία και τη μακροζωία.
Τα είδη της χορτοφαγίας
Πολλοί αναρωτιούνται αν μπορούν να είναι χορτοφάγοι αλλά να μην αποκλείσουν όλα τα ζωικά τρόφιμα από τη διατροφή τους.
Η απάντηση είναι πως μπορούν!
Εκτός από την αυστηρή vegan διατροφή, που αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, θαλασσινά, αυγά, μέλι, γαλακτοκομικά) και τα παράγωγα όλων αυτών, υπάρχουν και άλλα ήδη χορτοφαγίας που δεν αποκλείουν όλα τα παραπάνω και χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:
–Μερικώς χορτοφαγία: ακολουθείται σε γενικότερο πλαίσιο η χορτοφαγία, καταναλώνοντας όμως περιστασιακά ψάρι ή κρέας (κοτόπουλο).
–Γαλακτο-χορτοφαγία: αποκλείεται το κρέας, το ψάρι και το αυγό, αλλά καταναλώνονται γαλακτοκομικά προϊόντα.
–Αυγο-χορτοφαγία: αποκλείονται κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, αλλά περιλαμβάνεται στη διατροφή το αυγό.
–Γαλακτο-ωο-χορτοφαγία: αποκλείεται το κρέας και το ψάρι,αλλά καταναλώνονται το αυγό και τα γαλακτοκομικά.
–Ψαρο-χορτοφαγία: επιλέγονται τα ψάρια και τα θαλασσινά ως μέρος της κατά τ’ άλλα χορτοφαγικής διατροφής.
Τι πρέπει να προσέξουμε
Ολοι οι χορτοφάγοι, ωστόσο, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στη σωστή αντικατάσταση του κρέατος, καθώς είναι η κύρια πηγή πρωτεϊνών υψηλής αξίας, και στην αναπλήρωση όλων των θρεπτικών συστατικών που αυτό προσφέρει.
Συγκεκριμένα, οι πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για τη σύνθεση των ιστών και τη συντήρηση του οργανισμού, ο σίδηρος, το ασβέστιο, η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη D είναι ενδεικτικά κάποια από τα θρεπτικά στοιχεία που συναντούμε στις ζωικές τροφές και θα πρέπει να προσληφθούν σε επαρκείς ποσότητες από μια χορτοφαγική διατροφή, για την διατήρηση της καλής υγείας του ατόμου.
Τα πλεονεκτήματα για την υγεία, για όσους ακολουθούν κάποιο από τα παραπάνω είδη χορτοφαγικής διατροφής είναι πολλά, όπως ήδη αναφέραμε. Όσοι μάλιστα υιοθετούν τη vegan διατροφή, εκπλήσσονται αρχικά με τη διαφορά που παρατηρούν στην ενεργητικότητά τους και στη συνέχεια στους διάφορους τομείς της υγείας τους.