Η σημασία του πρωινού γεύματος

Γιατί χρειάζεται το πρωινό γεύμα;

Το πρωινό συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση σωματικού βάρους και στη διατήρηση της απώλειας βάρους, όπως επιβεβαιώνεται και από την μελέτη MedWeight. Δίνει τις απαραίτητες βιταμίνες και την ενέργεια για την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού και περιορίζει το τσιμπολόγημα εντός της ημέρας.

Συνδέεται με καλύτερη υγεία, καθώς σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών νοσημάτων, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης. 

Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, καθώς μειώνει τη πιθανότητα αυξημένης ενεργειακής πρόσληψης το βράδυ, μέσω κατανάλωσης snacks που είναι πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες και κορεσμένο λίπος. Σχετίζεται με καλύτερες επιδόσεις στην εργασία και στο σχολείο, σε παιδιά και εφήβους, καθώς συμβάλλει στην αύξηση της συγκέντρωσης, μειώνει το stress και σχετίζεται με καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία. 

 

 

Ένα υγιεινό πρωινό μπορεί να περιέχει ποικιλία τροφίμων, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που συμβάλλουν στη βέλτιστη ευεξία του οργανισμού και στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών στο ξεκίνημα της ημέρας! Χρειάζεται να περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, “καλά” λίπη και να αποφεύγονται τα κορεσμένα ή τα trans λιπαρά και τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και σάκχαρα.

Σύνθετοι υδατάνθρακες

Δημητριακά ολικής άλεσης, νιφάδες βρώμης ή κινόας, ψωμί ολικής άλεσης, μας βοηθούν στην ομαλή αύξηση των επιπέδων ενέργειας, καθώς είναι τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Η κατανάλωση αυτών των τροφίμων έχει συσχετιστεί με καλύτερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση σωματικούς βάρους.

Πρωτεΐνες

Η πρωτεΐνη βοηθά στο αίσθημα του κορεσμού. Όταν συμπεριλαμβάνεται στο πρωινό μας επιτυγχάνουμε την κατανάλωση ενός χορταστικού πρωινού που θα μας βοηθήσει να αντισταθούμε σε λιγούρες μέχρι το επόμενο γεύμα μας.

«Καλά» λίπη

Αποτελούν μια σημαντική πηγή ενέργειας, βοηθούν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (βιταμίνες Α, D, E, και Κ) και προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού. Συστήνονται τροφές που περιέχουν μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λίπη, ενώ αποφεύγουμε τα trans λιπαρά και καταναλώνουμε σε μικρή ποσότητα κορεσμένα λιπαρά, σε ποσοστό 10% ημερησίως. Στα «καλά» λίπη περιλαμβάνονται και  τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που παίζουν βασικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. 

 

Τι να αποφύγεις

– Τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα ή αλάτι, όπως κέικ, αρτοποιήματα, σφολιατοειδή, κρουασάν, μπισκότα καθώς δεν βοηθούν στο αίσθημα του κορεσμού. Η κατανάλωση φυτικών ινών στο πρωινό είναι σημαντική, καθώς βοηθά στο να επέλθει το αίσθημα του κορεσμού και συμβάλλει στην καλή υγεία του εντέρου.

– Τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν υδρογονωμένα trans λιπαρά και διάφορα φυτικά έλαια, όπως το σογιέλαιο, το φοινικέλαιο και το αραβοσιτέλαιο, τα οποία προάγουν την φλεγμονή και βλάπτουν την καρδιαγγειακή υγεία. 

Τι να επιλέξεις

Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά τροφές που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες και συστήνονται για κατανάλωση στο πρωινό γεύμα.

Σύνθετοι Υδατάνθρακες

Δημητριακά ολικής άλεσης, νιφάδες βρώμης ή κινόας, ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης, φρούτα εποχής ή αποξηραμένα φρούτα (cranberries, δαμάσκηνα, χουρμάδες). 

Πηγές “καλών” λιπαρών

Ξηροί καρποί, σπόροι (chia, λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος), ταχίνι, φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο, ελαιόλαδο, ελιές, αβοκάντο.

Πρωτεΐνες

Αυγά, λευκό ή κίτρινο τυρί, γάλα, γιαούρτι, κεφίρ. 

 

Η κατανάλωση πρωινού γεύματος προάγει έναν υγιεινό τρόπο ζωής με ενέργεια και ευεξία και είναι μια εξαιρετικά ωφέλιμη συνήθεια!