Σαρδέλα – Το τρόφιμο που βοηθάει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών

Τα λιπαρά ψάρια θα πρέπει να κατέχουν μια σημαντική θέση στο εβδομαδιαίο διατροφικό πρόγραμμα, εξασφαλίζοντας ισορροπία σε διαφορετικές λειτουργίες του σώματος. Οι σαρδέλες αποτελούν μια υγιεινή και οικονομικά προσιτή επιλογή, με πλήθος θρεπτικών συστατικών που θα πρέπει να καταναλώνουμε συχνότερα, όπως επισημαίνει και η διαιτολόγος Shyla Cadogan RD, LDN με ειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές.

Στην Ελλάδα, το ψάρι αυτό μπορούμε να το προμηθευτούμε εξαιρετικά εύκολα και μάλιστα συνήθως φρέσκο. Εκτός από τους διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος που μπορείτε να δοκιμάσετε, μπορείτε πάντα να την καταναλώσετε ως κονσέρβα, καθώς δεν χάνει τα θρεπτικά συστατικά της ακόμα και σε αυτήν την μορφή.

 

Τι περιέχει η σαρδέλα;

Οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε ασβέστιο, σίδηρο, ωμέγα-3  λιπαρά, σελήνιο και βιταμίνη D αναπληρώνοντας το 40% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης D, το 80% των αναγκών σε σελήνιο και το 20% σε ασβέστιο. Είναι επίσης πλούσιες σε νιασίνη, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε και Β12. 

Το DHA, ένας τύπος ωμέγα-3, είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του εγκεφάλου. 

Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, των οστών και των δοντιών!

Δεν περιέχουν σάκχαρα, γεγονός που τις καθιστά μια καλή διατροφική πηγή για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ενώ δεν περιέχουν ούτε χοληστερόλη. Τέλος, οι σαρδέλες είναι μια εκπληκτική επιλογή ψαριού χαμηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο.

Πώς ωφελούν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα;

Ψάρια με πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο μπακαλιάρος, η ρέγγα, ο τόνος κ.α., μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νου, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει κάτι ανάλογο σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά η νέα έρευνα εστίασε σε νεότερους, δείχνοντας ότι και αυτοί έχουν να ωφεληθούν.

Ιδιαίτερα πολλαπλά είναι τα οφέλη που προκύπτουν από την κατανάλωση λιπαρών ψαριών σε παιδιά, καθώς το DHA είναι ένα σημαντικό δομικό συστατικό του εγκεφάλου και είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και εξέλιξη του νευρικού συστήματος, ιδιαίτερα κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία.

Η επαρκής πρόσληψη DHA μπορεί να υποστηρίξει τη βέλτιστη ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά. 

Τα DHA έχουν επίσης συνδεθεί με τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης μνήμης, της προσοχής και των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων στα παιδιά.

Μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ιδίως το DHA, μπορεί να προάγουν τις μαθησιακές ικανότητες και να διευκολύνουν την επεξεργασία πληροφοριών στον εγκέφαλο. Η επαρκής πρόσληψη DHA μέσω της διατροφής των παιδιών μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της ικανότητάς τους να μαθαίνουν και να διατηρούν νέες πληροφορίες.

Έχουν συσχετιστεί ακόμη με μειωμένο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών, όπως η ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας) και οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, ενώ μπορεί να συμβάλουν στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους σε παιδιά και εφήβους, προάγοντας έτσι τη συναισθηματική ευημερία.

Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να εντάσσουμε διαρκώς τα λιπαρά ψάρια, όπως τη σαρδέλα, στο εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής, τόσο το δικό μας, όσο και των παιδιών.

Συστήνεται η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων ψαριού την εβδομάδα, για τη διατήρηση της καλής υγείας και τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου.