Τι είναι η δυσανεξία και πώς αντιμετωπίζεται;

Τροφική δυσανεξία ορίζεται ως η ανεπιθύμητη αντίδραση ή «υπερευαισθησία» του οργανισμού απέναντι σε ορισμένες τροφές προκαλώντας δυσκολία στην πέψη και στην απορρόφηση. Επηρεάζεται ο μεταβολισμός, όχι το ανοσοποιητικό σύστημα, εντοπίζεται καίριο πρόβλημα αφομοίωσης και απορρόφησης των τροφών, έλλειψη κάποιου ενζύμου και μη ενεργοποίηση και παραγωγή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τροφική αλλεργία ορίζεται ως μια ατομική δυσμενής αντίδραση του οργανισμού στις πρωτεΐνες της τροφής, μέσω ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία προκαλείται από την κατανάλωση ενός αλλεργιογόνου τροφίμου με εμφάνιση αντικειμενικών και σταθερά αναπαραγόμενων συμπτωμάτων. Το οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών, αλλά και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της τροφικής αλλεργίας.

Επανέρχομενοι λοιπόν στο θέμα των δυσανεξιών, ας δούμε τις πιο κοινές από αυτές.

Δυσανεξία στη λακτόζη

Το άτομο εμφανίζει συμπτώματα, όπως φούσκωμα, πόνο στην κοιλιά, διάρροια και ενοχλήσεις στο έντερο, μετά την κατανάλωση κυρίως γαλακτοκομικών προϊόντων. Η μικρή ή μεγάλη έλλειψη του ενζύμου λακτάση δημιουργεί τα προαναφερθέντα συμπτώματα, καθώς διασπά τη λακτόζη σε γλυκόζη και γαλακτόζη για να μπορέσει να απορροφηθεί από το λεπτό έντερο. 

Επειδή η ποσότητα της λακτάσης που παράγει ο οργανισμός διαφέρει από άτομο σε άτομο, συνιστάται η παρακολούθηση του ασθενούς από ειδικό για να δοθούν οι απαραίτητες συστάσεις και ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής. 

 

Δυσανεξία στη γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια μορφή πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και το κριθάρι. Άτομα με δυσανεξία στην γλουτένη ή άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση νόσος που αφορά την έλλειψη ενζύμου για τη διάσπαση της γλουτένης, πρέπει να αποφεύγουν τελείως προϊόντα που περιέχουν σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι ή προϊόντα που παράγονται από αυτά. Η γλουτένη, στα άτομα με δυσανεξία, εμποδίζει τη σωστή πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Είναι απαραίτητη η παρακολούθηση του ατόμου από ειδικό γιατρό και σε αυτήν την περίπτωση.

Τι μπορείτε να κάνετε

Η γενική κατεύθυνση, ωστόσο, στις τροφικές δυσανεξίες είναι να αποφεύγεται το τρόφιμο που προκαλεί τα συμπτώματα. Η τεχνολογία των τροφίμων είναι σύμμαχος τα τελευταία χρόνια, καθώς προσφέρεται πλέον στην αγορά μεγάλη ποικιλία τροφίμων χωρίς λακτόζη ή γλουτένη, έτσι ώστε να αποκλείονται τρόφιμα από τη δίαιτα των ασθενών και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Με την κατάλληλη διατροφική υποστήριξη, μπορούν τα άτομα με δυσανεξίες να έχουν μια εξαιρετική ποιότητα ζωής!